ARBETSROLLEN

Som fältassistent arbetar du nära ungdomar i deras vardag för att förebygga sociala problem och skapa trygghet i lokalsamhället. Rollen innebär att bygga relationer, identifiera risker och samverka med skolor, socialtjänst och fritidsverksamheter. Du är en viktig länk mellan ungdomar och samhällets stödinsatser.

UTBILDNINGEN

Utbildningen till fältassistent ger kunskap inom socialt arbete, psykologi, pedagogik och konflikthantering. Fokus ligger på att förstå ungdomars behov, riskbeteenden och sociala strukturer. Utbildningen förbereder för arbete med förebyggande insatser och samverkan i lokalsamhället.

STUDERA HOS OSS

Studera hos oss på Humanify

STARTA NÄR DU VILL

Du kan börja dina studier när du vill.

INDIVIDUELL STUDIETAKT

Du studerar i din egen takt.

100% DISTANS

Inga obligatoriska sammankomster.

DELBETALNING

Delbetala med 0% ränta.

LÄROPLAN

ACA-V1 FÄLTASSISTENT

PROGRAMBESKRIVNING

Utbildningen till fältassistent ger en djup och bred förståelse för arbetsmetoder som konflikthantering, samtalsmetodik, professionellt bemötande, samt en förståelse för samordnade stödinsatser i samhället – med fokus på att stärka och stödja individers psykiska och emotionella hälsa. Utbildningen kombinerar teoretisk kunskap med praktiska färdigheter för att förbereda studenter på arbete ute på fältet och sociala stödinsatser. Du kommer lära dig att tillämpa beprövade och evidensbaserade metoder för att kunna arbeta mot barn- och ungdomar med ett professionellt förhållningssätt och kunna bemöta den individuella och beteendemässiga problematiken – som vidare skapar hållbara förändringar och en långsiktig utveckling hos den enskilde individen.

SYFTE OCH MÅL

SYFTE:

  • Ge kunskap och praktiska färdigheter i beteendeproblematik för att stötta människor i utsatta situationer
  • Förstå och hantera olika beteenden, samhällsproblem, psykisk ohälsa och individuell problematik
  • Förbereda för arbete med beteendemässiga störningar, rehabilitering och förebyggande insatser

MÅL:

  • Utveckla förmågan att bemöta individer med empati och professionalism
  • Tillämpa beprövade metoder inom socialt arbete
  • Hantera kriser och arbeta förebyggande
  • Samarbeta med olika aktörer inom social stöd och omsorg
  • Planera, dokumentera och följa upp insatser för kvalitet och kontinuitet


STUDIESTART

Flexibel studiestart. Du kan påbörja utbildningen när som helst under året.

LÄNGD

1 år heltidsstudier.

STUDIETAKT

Individuell studietakt. Du läser i din egen takt.

UTBILDNINGSNIVÅ

Utbildningen motsvarar eftergymnasial nivå med fokus på yrkesförberedande kompetens som är anpassad för praktiskt arbete inom arbetsfältet.

KURSÖVERSIKT

Utbildningen omfattar centrala ämnesområden som har relevans mot socialt arbete och yrkesområdet. Kurserna kombinerar förståelse för individ- och samhällsproblematik, arbetsmetodik och en förståelse för samverkan mellan olika aktörer. Utbildningen är uppdelad i sammanlagt 8 moduler som innehåller ett mindre antal kurser. Respektive kurs är utformad för distansstudier med digitalt studiematerial, interaktiva presentioner, provtillfällen och möjlighet till individuell handledning.

För mer information, se sektionen – kursinnehåll.

PRAKTIK

Praktik – Lärande i Arbete (LIA) är ett valfritt moment i utbildningen. I praktiken tillämpar studenten sina förvärvade teoretiska kunskaper på en arbetsplats och sammankopplar det till praktiskt lärande. Praktikperioden omfattar totalt åtta veckor och är uppdelad i två tillfällen.

PEDAGOGISK METOD

Undervisningen är baserat på självstudier, digitalt studiematerial, ämnesspecifika fallstudier, inlämningsuppgifter och provtillfällen. Fokus ligger på aktivt lärande, där studenten uppmuntras till en bred förståelse, reflektion, problemlösning och konkret tillämpning av kunskap.

BEDÖMNING

Bedömning sker genom inlämningsuppgifter, provtillfällen, praktikrapporter och projektarbete. Studenten får kontinuerlig återkoppling för att utveckla sina kunskaper och färdigheter.

RESURSER OCH STÖD

Studenterna har tillgång till digitalt kursmaterial i form av digitala e-böcker, interaktiva presentationer, individuell handledning och teknisk support. Lärarstöd, studiehandledning och studievägledning erbjuds via chatt, e-post och videomöten.

REKOMMENDERAD LITTERATUR

Litteraturen är inte obligatorisk i utbildningen. Du har tillgång till digitala läromedel i form av e-böcker inom alla kurser och ämnesområden, samt tillgång till till externa resurser som vetenskapliga artiklar och rapporter som är relevanta för utbildningen. För att fördjupa din förståelse och bredda dina kunskaper rekommenderar vi följande litteratur som ett komplement till utbildningen: 

HANDELA, UTVÄRDERA OCH FÖRÄNDRA: MED LÅGAFFEKTIVT BEMÖTANDE OCH TYDLIGGÖRANDE

  • Författare: Bo Hejlskov Elvén, Anna Sjölund
  • Förlag: Natur & Kultur Akademisk
  • Upplaga: 1
  • År: 2012

MOTIVERANDE SAMTAL I PRAKTIKEN – HJÄLPA MÄNNISKOR TILL VARAKTIG FÖRÄNDRING

  • Författare: Malin Stihl
  • Förlag: Komlitt
  • Upplaga: 1
  • År: 2022


EXAMEN

Efter färdigställda kurser, projektarbete och praktik (valfritt) erhåller studenten ett examensbevis som intygar dennes yrkeskompetens som fältassistent.

KARRIÄRMÖJLIGHETER

Efter examen kan du i huvudsak arbeta ute på fältet som fältassistent, ideella organisationer, arbetsförmedlningen, fritidsverksamhet, skola eller hos privata aktörer inom socialt arbete.

ANTAGNINGSKRAV

Inga specifika antagningskrav. Rekommenderad: Gymnasiebehörighet.

KVALITETSSÄKRING

Utbildningen utvärderas regelbundet genom studentfeedback, läraruppföljningar och analys av relevanta branschbehov. Kursinnehåll och undervisningsmaterial uppdateras kontinuerligt.

KONTAKTINFORMATION

KURSANSVARIG

  • Fredrik Schill
  • Kontakt: fredrik.schill@humanify.se
  • Roll: Ansvarig för utbildningens struktur, kvalitetssäkring och kursinnehåll.


HANDLEDARE

  • Anna Svensson
  • Kontakt: anna.svensson@humanify.se
  • Roll: Bedömning av inlämningsuppgifter och prov. Kvalitetssäkring av studiematerial.


  • Cecilia Larsson
  • Kontakt: cecilia.larsson@humanify.se
  • Roll: Bedömning av inlämningsuppgifter och prov. Planering av praktik och projektarbete.


  • David Nilsson
  • Kontakt: david.nilsson@humanify.se
  • Roll: Bedömning av inlämningsuppgifter och prov. Kvalitetssäkring av studiematerial.


ÖVRIGT

Utbildningen är ej CSN-berättigad.

Läroplan reviderad: 2024-12-20

KURSINNEHÅLL

AWC-V1 FÄLTASSISTENT

INTRODUKTION TILL FÄLTASSISTENT
Ger en översikt av fältassistentens roll, arbetsområden och ansvarsområden. Kursen introducerar grundläggande verktyg och metoder för att arbeta med ungdomar och individer i socialt utsatta situationer.

SAMHÄLLE OCH SOCIALA INTERVENTIONER
Utforskar samhällets uppbyggnad och de sociala insatser som finns för att stödja individer och grupper. Kursen fokuserar på förebyggande arbete och sociala åtgärder i olika miljöer.

GRUNDLÄGGANDE SOCIOLOGI
Introducerar grundläggande sociologiska teorier och begrepp för att förstå hur samhället och dess strukturer påverkar individers beteende och utveckling.

GRUNDLÄGGANDE PSYKOLOGI
Ger en introduktion till de centrala psykologiska teorierna med fokus på individens utveckling, känslor och beteenden i sociala sammanhang.

GRUNDLÄGGANDE PSYKIATRI
Grundläggande kunskaper om psykiska sjukdomar, diagnoser och behandlingsformer. Kursen betonar hur psykisk hälsa påverkar individers välmående och behov av stöd.

DET SOCIALA SAMSPELET OCH KOMMUNIKATION
Ger insikter i hur kommunikation och social interaktion påverkar relationer och samspel i olika sociala sammanhang. Fokus på lyssnande, dialog och konfliktlösning.

GRUNDLÄGGANDE SAMTALSMETODIK
Lär ut tekniker och strategier för att genomföra professionella samtal inom socialt arbete. Kursen täcker aktivt lyssnande, empati och samtalsstyrning.

MOTIVERANDE SAMTAL (MI)
Introducerar metoden motiverande samtal för att hjälpa individer att identifiera och förstärka sin egen motivation till förändring. Kursen är praktiskt inriktad med fokus på samtalstekniker.

GRUNDLÄGGANDE KONFLIKTHANTERING
Fokuserar på metoder för att identifiera, hantera och lösa konflikter i olika sociala miljöer. Kursen betonar förebyggande arbete och medlingstekniker.

LÅGAFFEKTIVT BEMÖTANDE
Lär ut hur man kan bemöta individer i affekt och stressade situationer på ett lugnt och metodiskt sätt för att undvika eskalering och skapa trygga miljöer.

ETIK OCH PROFESSIONELLT FÖRHÅLLNINGSSÄTT
Utforskar etiska dilemman och professionella riktlinjer inom socialt arbete. Kursen betonar vikten av självreflektion och ansvar i yrkesrollen.

FÄLTASSISTENT OCH ARBETSMETODIK
Ger en djupare förståelse för fältassistentens arbetsmetoder, planering och genomförande av insatser i fält. Fokus på praktiska verktyg och case-studier.

ADMINISTRATION OCH ARBETSMILJÖ
Introducerar administrativa arbetsuppgifter och hur arbetsmiljön påverkar både klienter och personal. Kursen belyser strukturer och lagar som reglerar arbetsmiljöarbete.

DOKUMENTATION OCH KVALITETSSÄKRING
Lär ut vikten av korrekt dokumentation och uppföljning inom socialt arbete. Fokus på kvalitetssäkring, rättssäkerhet och systematiskt förbättringsarbete.

BARN OCH UNGDOMAR
Ger en grundläggande förståelse för barns och ungdomars utveckling, behov och utmaningar i olika sociala kontexter. Kursen fokuserar på stödjande insatser.

ANKNYTNINGSTEORI
Utforskar teorier om anknytning och hur dessa påverkar individens emotionella och sociala utveckling. Kursen betonar betydelsen av stabila relationer.

FÖRÄLDRASAMVERKAN OCH FAMILJESTÖD
Lär ut metoder för att arbeta med familjer och stärka samarbetet mellan föräldrar och professionella. Fokus på att skapa hållbara nätverk kring barnet.

MIGRATION OCH INTEGRATION
Ger insikter i migrationens påverkan på individer och samhället. Kursen fokuserar på integrationsprocesser och stödinsatser för nyanlända.

INTERKULTURELL- OCH MÅNGFALDSKOMPETENS
Lär ut hur man kan arbeta i mångkulturella miljöer och förstå olika kulturella perspektiv. Kursen fokuserar på respekt, förståelse och inkludering.

KRIMINOLOGI
Introducerar teorier om brott, dess orsaker och samhällets åtgärder för att förebygga och hantera kriminalitet. Fokus på ungdomsbrottslighet och förebyggande insatser.

SAMHÄLLSBASERAD PSYKIATRI
Utforskar hur psykiatriska insatser kan implementeras i samhället. Kursen betonar samarbete mellan vård och socialt arbete.

MYNDIGHETSUTÖVNING
Ger kunskap om myndighetsutövning och de lagar som reglerar insatser inom socialt arbete. Fokus på rättssäkerhet och handläggning.

JURIDIK OCH SOCIALRÄTT
Grundläggande genomgång av lagar och regler som påverkar socialt arbete och klienters rättigheter. Kursen täcker socialrätt, familjerätt och förvaltningsrätt.

FRÅGOR OCH SVAR

HUR ANSÖKER JAG TILL EN UTBILDNING?

Du måste först göra en beställning av din utbildning, därefter behandlar vi din ansökan och skickar ut all nödvändig information, inklusive faktura. Därefter får du tillgång till lärplattformen och du kan börja dina studier.

ÄR ALLA UTBILDNINGAR 100% PÅ DISTANS?

Ja. Alla våra utbildningar är 100% på distans utan några fysiska och obligatoriska sammankomster.

VAD INNEBÄR FLEXIBEL STUDIESTART?

Det betyder att du kan börja din utbildning när du vill, vanligtvis inom 2-3 arbetsdagar efter din beställning.

VAD ÄR INDIVIDUELL STUDIETAKT?

Det betyder att du själv bestämmer studietakten i utbildningen. Därmed kan du läsa klart utbildningen snabbare eller senare utifrån den beräknade tidsramen för utbildningen.

VAD HAR NI FÖR ANTAGNINGSKRAV?

Vi har inga formella antagningskrav, men vi rekommenderar att du har grundläggande gymnasiebehörighet.

ÄR DET PRAKTIK I ERA UTBILDNINGAR?

Ja. Det ingår två LIA-perioder i våra utbildningar som totalt är på 8 veckor. Praktiken är dock ett valfritt moment i alla utbildningar.

ÄR DET MÖJLIGT ATT DELBETALA UTBILDNINGEN?

Ja. Du kan delbetala din utbildning hos oss med 0% ränta och utan uppläggningsavgift.

HUR SER BETALNINGSPLANEN UT VID MÅNADSVIS DELBETALNING?

Om du väljer betalningsalternativet månadsbetalning så betalar du totalt 1.575 kronor i månaden i 12 månader.

HUR SER BETALNINGSPLANEN UT VID KVARTALSVIS DELBETALNING?

Om du väljer betalningsalternativet kvartal så betalar du totalt 4.725 kronor uppdelat vid fyra tillfällen i totalt i 12 månader.

VAD INNEBÄR DET ATT MAN FÅR EN TILLDELAD HANDLEDARE?

Det innebär att du har en personlig handledare som kommer titta på dina inlämningsuppgifter och vara ett stöd i dina studier.

FINNS DET MÖJLIGHET TILL PEDAGOGISKT STÖD

Ja. Om du mot uppvisande av ett läkarintyg så har du möjlighet till pedagogiskt stöd och anpassning av utbildningen.

ÄR DET MÖJLIGT ATT VALIDERA KURSER I UTBILDNINGEN?

Ja. Om du har relevanta kurser så kan vi validera dem mot vissa moment i utbildningen. Det är bra om du diskuterar det med en handledare innan du börjar din utbildning så vi kan göra initial bedömning.

HUR LÄNGE HAR MAN PÅ SIG ATT AVSLUTA STUDIERNA?

Vi har ingen fast tidsram för utbildningens längd eftersom den är en flexibel och anpassad efter dina behov.

FÅR JAG ETT UTBILDNINGSBEVIS VID AVSLUTADE STUDIER?

Ja, i slutet av utbildningen får du ett laminerat utbildningsbevis skickad till din hemadress, samt en e-signerat kopia till din e-post.

AWC-V1 FÄLTASSISTENT – 18.900:-

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av cookies.