FÄLTASSISTENT


OM UTBILDNINGEN

Utbildningen till fältassistent är en omfattande och specialiserad utbildning som syftar till att förbereda deltagarna för att arbeta inom det sociala fältet. Fokus ligger på att utrusta studenterna med djupgående kunskaper och praktiska färdigheter inom områden såsom förebyggande socialt arbete, krishantering och social mobilisering. Genom att kombinera teori med praktiska moment utvecklar deltagarna förmågan att möta komplexa samhällsutmaningar och stötta individer och grupper i utsatta livssituationer.

Utbildningen innefattar både teoretisk och praktisk undervisning, där deltagarna får insikter i de mest aktuella metoderna och verktygen som används inom fältarbete. Den pedagogiska strukturen bygger på en integrativ metod där praktisk tillämpning sker parallellt med fördjupade studier av relevanta teoretiska ramar, vilket ger studenterna en helhetssyn på fältassistentens yrkesroll.

LÄROPLAN

Utbildningens läroplan är utformad för att tillhandahålla nödvändiga verktyg och metoder som efterfrågas i dagens samhälle. Den omfattar moduler inom områden som socialt arbete, ungdomsarbete, psykosociala insatser och samhällsbaserade interventioner. Studenterna får även träning i interpersonella färdigheter, kommunikationstekniker och konflikthantering. En mer detaljerad översikt över läroplanen finns tillgänglig via följande länk:

LÄS MER

KUNSKAP OCH KOMPETENSER

Efter avslutad utbildning kommer studenterna ha förvärvat fördjupad kunskap inom områden som socialt arbete, missbruksproblematik, ungdomsinterventioner och stödinsatser för individer i kris. Utbildningen fokuserar på att utveckla praktiska färdigheter i att bemöta och stötta individer i socialt utsatta positioner. Särskild tonvikt läggs på metoder för att identifiera behov, utforma individuella handlingsplaner och utföra interventionsarbete i samverkan med andra aktörer inom det sociala fältet.

KARRIÄRMÖJLIGHETER

Utbildningen ger en bred bas för arbete inom olika sektorer såsom socialtjänst, skolbaserat förebyggande arbete, ungdomsverksamheter och projekt inom det civila samhället. Efter avslutad utbildning är deltagarna väl rustade för att möta arbetsmarknadens efterfrågan på kvalificerade fältassistenter. Det finns även möjligheter till vidare specialisering och karriärutveckling inom områden som social mobilisering, projektledning och ledarskap inom socialt arbete.

FLEXIBEL STUDIESTART

Utbildningen erbjuder flexibel studiestart vilket innebär att deltagarna kan påbörja sina studier när det passar deras individuella situation. Normalt sker studiestarten inom 2–3 arbetsdagar efter bekräftad ansökan, vilket gör det möjligt att snabbt komma igång med studierna.

INDIVIDUELL STUDIETAKT
Utbildningen är utformad för att tillåta studenter att anpassa studietakten efter sina personliga omständigheter. Detta möjliggör en flexibel balans mellan studier och andra åtaganden, såsom arbete eller familj.

ANTAGNINGSKRAV

Även om formella behörighetskrav inte tillämpas, rekommenderas att sökande har en grundläggande gymnasieutbildning samt god språklig förmåga i både svenska och engelska. Grundläggande IT-kunskaper är också en fördel för att kunna tillgodogöra sig utbildningens digitala material och plattformar.

STUDIEUPPLÄGG

Utbildningen är strukturerad i åtta moduler, där varje modul innehåller flera kurser som fokuserar på centrala aspekter av fältarbetet. Bedömningen sker genom skriftliga inlämningsuppgifter, reflektioner, prov och ett avslutande projektarbete. Utbildningen ger även möjlighet till praktiska moment som syftar till att ge studenterna en verklighetsbaserad inblick i fältassistentens arbetsområde och stärka deras yrkeskompetens.

HANDLEDARE OCH STÖD

Vid utbildningsstart tilldelas varje student en personlig handledare som kommer att fungera som stöd och vägledning under hela studietiden. Handledaren är tillgänglig för att besvara frågor, ge råd och säkerställa att studenten får den hjälp som krävs för att nå framgång i sina studier.

BETALNINGSALTERNATIV

För att göra utbildningen mer tillgänglig erbjuds flexibla betalningsalternativ, inklusive möjligheten att delbetala kursavgiften över 12 månader utan ränta eller dolda avgifter. Kontakta oss för mer information om hur vi kan anpassa betalningsalternativen efter dina behov.

KONTAKTFÖRFRÅGAN

Vill du veta mer om utbildningen och vilka karriärmöjligheter som väntar som fältassistent? Skicka in en kontaktförfrågan så hjälper en av våra handledare dig att svara på dina frågor.