ARBETSROLLEN
En integrationspedagog arbetar med att stödja nyanlända och individer med migrationsbakgrund i deras integration i samhället. Genom individuellt stöd och gruppinsatser främjar de språkutveckling, social inkludering och kulturell förståelse. De samarbetar med skolor, arbetsplatser och myndigheter för att skapa trygga och inkluderande miljöer.
UTBILDNINGEN
Utbildningen till integrationspedagog ger kunskap i migrationsprocesser, kulturmöten och social inkludering. Du lär dig att arbeta med nyanlända och stödja deras integration genom språk, utbildning och samhällsorientering. Efter utbildningen kan du arbeta inom skola, socialtjänst, arbetsförmedling eller ideella organisationer.
STUDERA HOS OSS
Studera hos oss på Humanify
STARTA NÄR DU VILL
Du kan börja dina studier när du vill.
INDIVIDUELL STUDIETAKT
Du studerar i din egen takt.
100% DISTANS
Inga obligatoriska sammankomster.
DELBETALNING
Delbetala med 0% ränta.
LÄROPLAN
AVX-V1 INTEGRATIONSPEDAGOG
Utbildningen till integrationspedagog ger en djup och bred förståelse för arbetsmetoder som integration, konflikthantering, samtalsmetodik, professionellt bemötande, samt en förståelse för samordnade stödinsatser i samhället – med fokus på att stärka och stödja individers psykiska och emotionella hälsa. Utbildningen kombinerar teoretisk kunskap med praktiska färdigheter för att förbereda studenter på arbete inom asylboenden, HVB boenden eller andra särskilda boenden och sociala stödinsatser. Du kommer lära dig att tillämpa beprövade och evidensbaserade metoder för att kunna arbeta mot integration med ett professionellt förhållningssätt och därmed kunna bemöta den individuella problematiken – som vidare skapar hållbara förändringar och en långsiktig utveckling hos den enskilde individen.
SYFTE:
- Ge kunskap och praktiska färdigheter för att stötta människor mot ingration i samhället
- Förstå och hantera olika beteenden, samhällsproblem, psykisk ohälsa och individuell problematik
- Förbereda människor för arbete med rehabilitering och förebyggande stödinsatser
MÅL:
- Utveckla förmågan att bemöta individer med empati och professionalism
- Tillämpa beprövade metoder inom socialt arbete
- Hantera kriser och arbeta förebyggande
- Samarbeta med olika aktörer inom stöd och omsorg
- Planera, dokumentera och följa upp insatser för kvalitet och kontinuitet
Flexibel studiestart. Du kan påbörja utbildningen när som helst under året.
1 år heltidsstudier.
Individuell studietakt. Du läser i din egen takt.
Utbildningen motsvarar eftergymnasial nivå med fokus på yrkesförberedande kompetens som är anpassad för praktiskt arbete inom arbetsfältet.
Utbildningen omfattar centrala ämnesområden som har relevans mot socialt arbete och yrkesområdet. Kurserna kombinerar förståelse för individ- och samhällsproblematik, arbetsmetodik och en förståelse för samverkan mellan olika aktörer. Utbildningen är uppdelad i sammanlagt 8 moduler som innehåller ett mindre antal kurser. Respektive kurs är utformad för distansstudier med digitalt studiematerial, interaktiva presentioner, provtillfällen och möjlighet till individuell handledning.
För mer information, se sektionen – kursinnehåll
Praktik – Lärande i Arbete (LIA) är ett valfritt moment i utbildningen. I praktiken tillämpar studenten sina förvärvade teoretiska kunskaper på en arbetsplats och sammankopplar det till praktiskt lärande. Praktikperioden omfattar totalt åtta veckor och är uppdelad i två tillfällen.
Undervisningen är baserat på självstudier, digitalt studiematerial, ämnesspecifika fallstudier, inlämningsuppgifter och provtillfällen. Fokus ligger på aktivt lärande, där studenten uppmuntras till en bred förståelse, reflektion, problemlösning och konkret tillämpning av kunskap.
Bedömning sker genom inlämningsuppgifter, provtillfällen, praktikrapporter och projektarbete. Studenten får kontinuerlig återkoppling för att utveckla sina kunskaper och färdigheter.
Studenterna har tillgång till digitalt kursmaterial i form av digitala e-böcker, interaktiva presentationer, individuell handledning och teknisk support. Lärarstöd, studiehandledning och studievägledning erbjuds via chatt, e-post och videomöten.
Litteraturen är inte obligatorisk i utbildningen. Du har tillgång till digitala läromedel i form av e-böcker inom alla kurser och ämnesområden, men även tillgång till externa resurser som vetenskapliga artiklar och rapporter som är relevanta för utbildningen. För att fördjupa din förståelse och bredda dina kunskaper rekommenderar vi följande litteratur som ett komplement till utbildningen:
HANDELA, UTVÄRDERA OCH FÖRÄNDRA: MED LÅGAFFEKTIVT BEMÖTANDE OCH TYDLIGGÖRANDE
- Författare: Bo Hejlskov Elvén, Anna Sjölund
- Förlag: Natur & Kultur Akademisk
- Upplaga: 1
- År: 2012
MOTIVERANDE SAMTAL I PRAKTIKEN – HJÄLPA MÄNNISKOR TILL VARAKTIG FÖRÄNDRING
- Författare: Malin Stihl
- Förlag: Komlitt
- Upplaga: 1
- År: 2022
När studenten har slutfört samtliga moduler och kurser så utfärdar vi ett diplom som intygar att studenten har de nödvändiga teoretiska kunskaperna inom området och dess yrkeskompetens. Om studenten dessutom har genomfört den valfria praktiken, utfärdas istället ett certifikat som styrker både den teoretiska- och praktiska kompetensen inom arbetsområdet.
Efter avslutad utbildning är du kvalificerad att arbeta med sociala insatser som innefattar integration, stöd, vägledning och motivation. Du utvecklar kompetens i att hantera konflikter, tillämpa samtalsmetodik och bemöta klienter med professionalism och empati. Du får även färdigheter i att samarbeta med olika myndigheter och aktörer för att stödja klienter i att nå individuella mål och skapa hållbara lösningar. Din kunskap och erfarenhet öppnar dörrar till arbete inom kommuner, privata företag, regioner och ideella organisationer. Här får du möjlighet att göra en skillnad och bidra aktivt med din yrkeskompetens för att stärka individer och grupper i deras utveckling.
Inga specifika antagningskrav. Rekommenderad: Gymnasiebehörighet.
Utbildningen utvärderas regelbundet genom studentfeedback, läraruppföljningar och analys av relevanta branschbehov. Kursinnehåll och undervisningsmaterial uppdateras kontinuerligt.
Fredrik Schill
Kursansvarig
Kontakt: fredrik.schill@humanify.se
Roll: Bedömning av inlämningsuppgifter och prov. Ansvarig för kursinnehållet, studieupplägget, kvalitetssäkring och pedagogiskt stöd.
Anna Svensson
Handledare
Kontakt: anna.svensson@humanify.se
Roll: Bedömning av inlämningsuppgifter och prov. Kvalitetssäkring av studiematerial och inlämningsuppgifter.
Cecilia Larsson
Handledare
Kontakt: cecilia.larsson@humanify.se
Roll: Bedömning av inlämningsuppgifter och prov. Planering av praktik och projektarbete.
David Nilsson
Handledare
Kontakt: david.nilsson@humanify.se
Roll: Bedömning av inlämningsuppgifter och prov. Kvalitetssäkring av studiematerial.
Reviderad: 2024-12-20
KURSINNEHÅLL
AVX-V1 INTEGRATIONSPEDAGOG
INTRODUKTION TILL INTEGRATIONSPEDAGOG
Ger en översikt av integrationspedagogens roll, arbetsfält och ansvar. Kursen introducerar grundläggande begrepp, metoder och verktyg för att stödja individer i integrationsprocesser.
GRUNDLÄGGANDE PEDAGOGIK
Utforskar pedagogiska grundprinciper och teorier som används för att skapa lärande och utveckling i olika sociala och kulturella sammanhang.
GRUNDLÄGGANDE PSYKOLOGI
Ger en introduktion till psykologins grundläggande teorier och begrepp med fokus på individens utveckling, kognition och beteende i sociala miljöer.
GRUNDLÄGGANDE PSYKIATRI
Grundläggande förståelse för psykiska sjukdomar, diagnoser och behandlingsmetoder. Kursen fokuserar på hur psykisk hälsa påverkar individers liv och deras behov av stöd.
FRÅGOR OCH SVAR
Du måste först göra en beställning av din utbildning, därefter behandlar vi din ansökan och skickar ut all nödvändig information, inklusive faktura. Därefter får du tillgång till lärplattformen och du kan börja dina studier.
Ja. Alla våra utbildningar är 100% på distans utan några fysiska och obligatoriska sammankomster.
Det betyder att du kan börja din utbildning när du vill, vanligtvis inom 2-3 arbetsdagar efter din beställning.
Det betyder att du själv bestämmer studietakten i utbildningen. Därmed kan du läsa klart utbildningen snabbare eller senare utifrån den beräknade tidsramen för utbildningen.
Vi har inga formella antagningskrav, men vi rekommenderar att du har grundläggande gymnasiebehörighet.
Ja. Det ingår två LIA-perioder i våra utbildningar som totalt är på 8 veckor. Praktiken är dock ett valfritt moment i alla utbildningar.
Ja. Du kan delbetala din utbildning hos oss med 0% ränta och utan uppläggningsavgift.
Om du väljer betalningsalternativet månadsbetalning så betalar du totalt 1.575 kronor i månaden i 12 månader.
Om du väljer betalningsalternativet kvartal så betalar du totalt 4.725 kronor uppdelat vid fyra tillfällen i totalt i 12 månader.
Det innebär att du har en personlig handledare som kommer titta på dina inlämningsuppgifter och vara ett stöd i dina studier.
Ja. Om du mot uppvisande av ett läkarintyg så har du möjlighet till pedagogiskt stöd och anpassning av utbildningen.
Ja. Om du har relevanta kurser så kan vi validera dem mot vissa moment i utbildningen. Det är bra om du diskuterar det med en handledare innan du börjar din utbildning så vi kan göra initial bedömning.
Vi har ingen fast tidsram för utbildningens längd eftersom den är en flexibel och anpassad efter dina behov.
Ja, i slutet av utbildningen får du ett laminerat utbildningsbevis skickad till din hemadress, samt en e-signerat kopia till din e-post.